TEMİZ UYKU, İYİ UYKU!

COLLASEL- WELLNESS APPROACH

Yataklarımızın hasretini çekeriz. Yoğun geçen bir günün sonunda huzurlu bir uykuya dalma umuduyla yataklarımıza uzanmaya can atarız. Tabii her zaman işler planladığımız gibi gitmez. Sağlıksız bir yaşam tarzı ve pek de ideal olmayan uyku şartları, gece boyunca güzel bir istirahati kötü yönde etkileyebiliyor. İşte tam bu noktada “temiz uyku” devreye giriyor. Temiz uyku, genel sağlık ve refahtaki pozitif değişimlerle uyku alışkanlıklarını düzeltmek ve uyku kalitesini arttırmak için son yıllarda gelişen bir hareket. İyi veya yeterli uyuyamamak hormonlarımıza olduğu gibi metabolizmamızın çalışmasına da zararlıdır. Bu bizi kötü yeme alışkanlıkları geliştirmeye ve kilo almaya sevk eder. Bilinç bulanıklığı yaşayabilir, asabi olabilir ve ani ruh değişimleri yaşayabilir, depresyona girebiliriz. Bağışıklık sistemimiz düştükçe vücudumuz viral ve bakteriyal enfeksiyona, kalp hastalıklarına ve diyabete yatkın hale gelir. Dahası, cildimiz ve saçlarımız yeterli miktarda uykudan son derece yararlanır ve mahrum bırakıldığında büyük ölçüde zarar görür. Uyuyan Güzel’in bir bildiği var demek ki!

İlk kuralın uyumadan en az bir saat önce telefon, tablet ve televizyon ekranlarını bırakmak olduğu herkes tarafından bilinir. Uçak modu açılmalı ve Wi-Fi bağlantısı kapatılmalıdır. Uyuduğumuz oda tamamen karanlık olmalıdır çünkü vücutlarımız uyku hormonu olan melatonini en iyi zifiri karanlıkta salgılar. Gün içerisinde aktif olmak ve egzersiz yapmak vücudu yorar ve kolayca uykuya dalmasını sağlar. Nevresim önemlidir bu yüzden eğer yapabiliyorsanız mısır pamuğundan çarşaflar alın. Geceleri terleyenler için serinleten çarşaflar bulmak da mümkün. Temel hususlar hakkında konuştuğumuza göre, şimdi de dinlenmiş ve tazelenmiş uyanmak için neler yapabiliriz onlara bakalım. Hiçbiri işe yaramazsa sıcak bir duş ve çerez gibi bir kitap seçeneklerini de unutmamak lazım.

 

MEDİTASYON YAPMAK YA DA YAPMAMAK

Daha kaliteli bir uyku, büyük oranda vücut ve bilincin uykuya teslim olabilecek kadar rahatlayabileceği düzenli ve huzurlu bir ortamın oluşturulmasına bağlıdır. Yani meditasyon yapmaya ihtiyacımız olduğunu az da olsa kabul edersek, bu cevabı daha bariz bir soru olur. Bu konuda ne kadar ileri gidebileceğin ve meditasyonu a la Marie Kondo gibi kafaya takıp takmayacağın tamamen sana kalmış. Ancak uyumak için en azından düzenli, sakin ve kucaklayıcı bir ortam yaratmanın peşinden koşmalısınız.

Yatak odanızın iyi havalandırıldığından emin olun ve odayı sadece uyumak veya kitap okumak, hafif müzik dinlemek gibi rahatlatıcı aktiviteler için kullanın. Elektronik eşyalarınızı odaya getirmekten kaçının. Yatağınızın yanında bir not defteri tutmak, uyumanızı engelleyen bir düşünce bombardımanına tutulduğunuzda size yardımcı olur. Bunları çabucak not edin, yani düşüncelerini not defterine "aktarın" ve öylece bırakın. Yastığınıza sıkacağınız lavanta spreyi daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir ve takacağınız bir uyku maskesi kesintisiz uyku için ihtiyacınız olan karanlığı sağlar. Işık gibi, gürültü kirliliği de bir sorun olabilir. Çevrenizden gelen rahatsız edici gürültüyü engellemek için "beyaz gürültü" üreten bir ses cihazı edinin.



"Gece atıştırmaları, iyi bir gece uykusu için yapılacaklar listesinde değil ama kendinizi şımartabileceğiniz bazı besleyici seçenekler de var."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
designed&developed by ddip digital/design/istanbul/paris