UYKUNU ÖNEMSE

COLLASEL- WELLNESS APPROACH

Hayatımızdaki her şeyde olduğu gibi, uyku hijyenini sağlamadaki en kilit faktör farkındalıktır. Düzenli saatlerde uyumak gibi rutininizle ilgili bilinçli seçimler yapmak, ideal uyku için beyninizi biyolojik saatinizle senkronize etmenize yardımcı olabilir. Haftanın tüm günlerinde olmasa da çoğu günlerde aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya çalışın. Günlük olarak meditasyon yapmak da oldukça faydalıdır. Farkındalık meditasyonu yapmak, bedeninizin ve zihninizin belirli zamanlarda nasıl hissettiğine odaklanmanıza yardımcı olur ve herhangi bir negatif enerjiyi veya stresi vücudunuzdan atmanızı sağlar.  Yogik Uyku olarak da bilinen Yoga Nidra, uyanıklık ile uyku arasında bir farkındalık durumu amaçlayan ve uykunun özelliklerini kopyalayan bir meditasyon türüdür. Konsantre olduğunuzda ve vücudunuzun çeşitli bölgelerine odaklandığınızda, nihai rahatlama seviyesine ulaşırsınız. Bir rehber eşliğinde meditasyon yaparak, sinir sisteminizin yatıştığı ve rahatlayabileceğiniz sakin bir ortam yaratabilirsiniz.


Yaşadığınız yerin yakınlarında Yoga Nidra kursu bulamıyorsanız, bu konuda uzmanlaşmak için çevrimiçi kurslar bulmayı deneyebilirsiniz. Fakat yatmadan önce ekran başında vakit geçirmek uyku kalitesini bozduğu için, meditasyon yöntemlerini ekranların yardımı olmadan başarmaya yetecek kadar öğrenmek iyi bir fikir olabilir. Bir başkasının size ayak veya baş masajı yapması da gerginliğinizi giderilebilir. Başınızın altındaki basınç noktalarını uyarmak için dairesel hareketlerle masaj yapın. Baş masajları için lavanta esansiyel yağı idealdir, ayak tabanları için topikal olarak uygulanan papatya yağı ise sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Kullanılabilecek diğer yağlar arasında neroli, sedir ağacı, ylang ylang, güve otu ve sığla gibi esansiyel yağlar bulunur; bunların tümü sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileriyle tanınır ve uykuyu artırmaya yardımcı olduğu düşünülür. Bu yağları kullanmadan önce her zaman etiketlerini okuyun.


TEMİZ BİR UYKU İÇİN TEMİZ BESLEN

Sağlıklı ve dengeli beslenme, genel sağlık ve uyku kalitesine kesinlikle fayda sağlar, dolayısıyla temiz beslenme ile temiz uyku arasında güçlü bir bağlantı vardır. Beslenme şeklimizin hormon üretimi üzerinde doğrudan etkisi vardır ve vücudumuzdaki hormonlar uyku düzenimizi etkiler. Bilimsel bir deyişle, diyetimizin uyku kalitesini nasıl etkilediğini anlamak için üç ana madde vardır. Besinler bağırsak tarafından emildikten sonra triptofan beyne ulaşır ve serotonine dönüşür, bu da bizi uykuya daldırmak için gerekli bir kimyasal olan melatonin haline gelir.


Vücudunuzun en son yediklerinizi iyice sindirebilmesi için 12 saatlik bir oruç tutmayı deneyebilirsiniz. Bunun yapmak için akşam yemeğini 19:00 civarında yerseniz (ne kadar erken o kadar iyi!), bir sonraki öğününüz sabah 7'den önce yememelisiniz. Sekiz saat sonra vücudunuz son öğününüzü sindirmiş olacaktır. Dinlenmiş bir şekilde uyanmanız için bundan sonra dört saatlik kesintisiz bir uyku gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
designed&developed by ddip digital/design/istanbul/paris