KOLAJEN KAYNAKLARI
Kolajenin vücudumuzda bulunan doğal bir protein kaynağı olduğunu düşünerek gıda takviyesi almamıza gerek yok. Bu durum eklemlerimizi veya vücudunuzun genel işleyişini iyileştirme ihtiyacı duymuyorsak ya da yaşlanmaktan endişelenmiyorsak geçerli olabilir. Tavuk, fasulye, baklagiller ve yumurtadan elde edilen yüksek proteinli bir beslenme, vücudunuzun kolajen sentezini kontrol altında tutacaktır. Hayvan kemikleri, derileri, bağları ve kemik suyu, balık derisi ve denizanası gibi bazı deniz ürünleri doğal kolajen kaynağıdır, ancak kolayca tüketilmezler. İşte tam bu noktada takviyeler devreye giriyor. Kolajen takviyelerini cildimizin, eklemlerimizin ve saçlarımızın sağlığını artırmak için kullanmayı seçebiliriz.
Balık Kolajeni
Kolajen içeriği yüksek olan deniz veya balık kolajeni, balığın derisinden ve pullarından elde edilir ve vücut tarafından kolayca emilerek kolajen üretiminin artmasına neden olur. Bazıları tip 2 olsa da çoğunlukla tip 1 kolajen olarak adlandırılır ve sığır gibi kaynaklarından elde edilen kolajenden daha hızlı emilim sağlarlar. Deniz kolajeninde bulunan glisin (amino asit), vücut ısısını düzenleyerek uyku kalitesini artırır. Glisin ayrıca bağırsak sağlığı için de faydalıdır. Deniz kolajeni kas kütlesini ve egzersiz performansını da destekler. Kırışıklıklarla savaştığı, cilt esnekliğini artırdığı, tırnakları ve saçı güçlendirirken cildin nemini artırdığı için en iyi yaşlanma karşıtı tedavi olduğu söylenir.
Sığır Kolajeni
Sığır kemik ve derilerinden elde edilen sığır kolajeni, hem tip 1 hem de tip 3 kolajen için iyi bir kaynaktır ve eklem sağlığına faydalıdır. Kırışıklıklar, esneklik kaybı ve kuruluk gibi yaşlanma belirtileriyle mücadele etmek için deniz kolajeni ile birlikte önerilir.
Vejetaryen / vegan kolajeni
Vejetaryen kolajen diye bir şey olmamasına rağmen, hayvansal olmayan kaynaklardan elde edilen, genetiği değiştirilmiş maya ve bakterilerden, özellikle P. pastoris bakterisinden alternatif bir “kolajen” geliştirildi. İnsan genleri, mikropların genomik çerçevesine eklenir, genler yerleştikten sonra maya ve bakteriler insan kolajeni üretmeye başlar.
Hidrolize kolajen
Hidrolize kolajen bir kaynaktan ziyade bir süreçtir. Takviyeler için kullanılan kolajen genellikle hidrolize edilir. Bunlar daha kısa amino asit zincirine sahip kolajen peptitleridir ve esas olarak tip 1'den oluşurlar. Kolajen peptitleri cilt nemini iyileştirir, bu nedenle cildin pürüzlü dokusunu ve kırışıklıkları yumuşatır. Hidrolize kolajen, vücudun kolayca emebilmesi için proteinin küçük parçalara ayrıldığı hidroliz adı verilen bir işlemle üretilir. Deniz ve sığır kolajeni gibi kolajen peptit tozları, tüketime yardımcı olması için genel olarak “hidrolize” kolajenden yapılır.
Jelatin
Jelatin, yoğunluğu arttırma, jelleşme, rafinasyon, dengeleme, köpürme, emülsiyon, stabilizasyon ve film oluşturma gibi özelliklerinden dolayı gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu özellikler jelatinin cinsine, konsantrasyonuna, ph değerine ve çalışma sıcaklığına bağlı olarak değişir. Jelatin genellikle jöle, marşmelov ve şekerleme üretiminde kullanılır. Ayrıca saf protein içeriğinden dolayı şarap, meyve suları, et ve süt ürünlerinde rafinaj maddesi olarak ve sporcular için güçlendirici bir gıda olarak kullanılmaktadır.
KAYBETTİĞİMİZ KOLAJENİ GERİ KAZANMA YÖNTEMLERİ
Yaşlandıkça vücudumuzdaki kolajen kaybı kaçınılmaz olsa da, çeşitli beslenme ve yaşam tarzı değişkenleri ile kolajen kaybının derecesini etkileyebiliriz. Sigara içmek, aşırı içki içmek, ilave şeker ve işlenmiş gıdalarla beslenmek, kolajen döngüsünü azaltan glikasyona neden olur. Glikasyon, kolajenin onu çevreleyen hücreler ve proteinlerle bağlantı kurmasını zorlaştırır. Bu etkiyi önlemek veya azaltmak için dengeli beslenmeli ve sık sık egzersiz yapmalıyız.
ÇEŞİT VE KULLANIMLARI
Gıda takviyeleri sıvı, kapsül ve toz formunda bulunur. Toz kolajen, kahve, çay ve su gibi hem soğuk hem de sıcak sıvılara karıştırılabilir. En yaygın ve belki de en pratik yöntem onları smoothielere, matcha çayına, yulaf lapasına ve yoğurda katmaktır.
C VİTAMİNİ EKLE
Kolajen en verimli şekilde C vitamini veya hyaluronik asit takviyeleri ile tüketilir. C vitamini eksikliği kolajen üretiminin bozulmasına neden olur. Kolajen sentezine yardımcı olan diğer besinler çinko ve bakırdır.
UYARI
Sadece kolajen içerdikleri sürece, kolajen takviyelerinin kullanımı genellikle güvenlidir ve çok az yan etkisi vardır. Fakat bazı kolajen takviyeleri, laboratuvar sağlık testlerinin sonuçlarını etkileyebilecek biyotin gibi besinleri de içerir. Tavsiye edilen miktarı belirlemek ve sağlıkla ilgili endişelere yol açabilecek diğer özelliklerini öğrenmek için kullandığınız kolajen takviyesinin etiketini okumanız önerilir.